چشمـــه ســـار رحمــت |
بسم الله الرحمن الرحیم معـرفی یک کتـاب ارزشمنـد
تفسیـــرادبی عـرفانی قـرآن کـریـم
اولین و قــدیـمی ترین تفسیـــرادبی عـرفانی قـرآن کـریـم را خواجه عبدالله انصاری باعـنـوان کَشـفُ الاَسـرار و عُـدَّةُ الاَبـرار با روش خاص خود نگاشته که با گذشت قریب یکهـزارسال هـنـوز کسی ماننـد آنـرا به رشتــه تحـریــر در نیـاورده و در دنیــای اســـلام بی نظیر مانده است هـمان گونه که خود قرآن در جهان بی نظیر بوده و بی نظیــرخـواهــد ماند.
خواجه عبدالله انصــاری کیست ؟ عالم و عارف فـرزانه شیخ الاسلام خـواجـه عـبـدالله انصـاری فــرزند ابو منصور محمد انصاری ششمین نسل از ابو ایوب انصاری صحابی رسول الله (ص) در سال 396 هـ ق در هـرات متولد و درسال 481 هـ ق در همان محـل رحلـت کــرد .
او معاصر خواجه نظام الملک، حسن صباح و شیخ ابوسعیدابوالـخیـر بوده و در زمان حکومت سلجـوقیــان ( آلـب ارســـلان) می زیسته است.
خــواجه در زبان فارسی روش و سیره خاصی داشته و تا امروز نه تنها بهتر از او بلکـه همـانند او هم کسی درفصاحت و بلاغت به فــارسی سخن نگفته است.
مناجات هـای خــواجه که به زبان شیرین فارسی و با سلیقه و روش خاص او بیان شده، اگر با دقـت و حضـور ذهـن خوانده شود، حقیقتاً انسان را به مقام قـرب الهی نزدیک و موجب آرامش خاصی در انسان میگردد، گـوئی کــه انسـان بی واسطه در مقابل پروردگار خود نشسته و راز و نیاز می کند. نمونه ای ازمناجاتهای خواجه :
1 ـ الــهی؛ عبـدالله را از سه آفت نگاه دار: از وسوسه های شیطانی، از خواهش های نفسانی، از غــــرور و نـادانــــــی.
2 ـ الهــــی؛ عـبـدالله را از فیض خود دِه شرابی تا پیش نیایـد از عـقـل حجـابی.
3 ـ الهـی؛ اگرکاسنی تلخ است از بوستان است، و اگر عبدالله مجرم است از دوستان است!
4 ـ الهـــی؛ کاشکی عـبــدالله خـاک بـــودی تا نامش از دفتر وجود پاک بــودی.
5 ـ الهـــی؛ روزگـاری تـو را می جستم خود را می یافتم اکنون که خـود را می جویم تــو را یافـتـــم.
6 ـ الهــی؛ اگر مستــم و اگر دیوانه ام از مقـیـمــان این آستـــانــه ام، آشنـــائی با خـود دِه کــه با کائنـــات بیگانـــه ام.
7 ـ الهـــی؛ قبله عارفان خورشیدِ روی تـو است و محـراب جـانها طاق ابـــروی تو است و مسجـد اقصــای دلهــا حــریـــم کـــوی تــو است نظری بسوی ما کن که نظر ما بسوی تـــو است.
در سال 530 هـ ق یکی از مریدان و معـتقـدان او بنام امام رشیدالدین فضل الله احمــد ابن محمـــود میبــــدی با نقل اخبار و اشعـار مناسب و حکم و امثال به شرح و بسط آن پرداخته و درسالهای اخیر دانشمند محترم جناب آقای علی اصغرحکمت با تهیه مقدمه ای آنرا در ده جـلــد کتاب مفصل تنظیم و توسط دانشگاه تهـــران به چاپ رسیده است. از سال 1344 تا سال 1349 هـ ش دانشمند محترم جناب آقای حبیب الله آموزگار بمنظور سهـولت در استفاده از این کتاب ده جلدی آن را در دو جلد خلاصه و با عنوان تفسیر ادبی عرفانی قرآن مجید تألیف نموده است.
مطالعه این اثر ارزشمند و شیرین و جذاب ، به همــه علاقمنــــدان به فهــم قـــرآن و دوستـــداران تفسیــــر ادبی عرفانی توصیه می شود.
نمایی از آرامگاه خواجه عبدالله انصاری در شهر هــرات [ شنبه 92/10/7 ] [ 6:21 عصر ] [ چشمــه ســار رحمت ]
[ نظر ]
|
* **موضوعات وب |
[قالب وبلاگ : تمزها] [Weblog Themes By : themzha.com] |